ecopetit.cat-clarinet-wallpaper-1150494.

TIPS & TRICKS
KLARINETTEN ONDERHOUD?

ecopetit.cat-clarinet-wallpaper-1155057.

VOOR HET SPELEN

Nieuwe kurken hebben een tijd nodig om verzadigd te geraken met vet. Wij raden aan om telkens voor het spelen een kleine hoeveelheid vet aan te brengen op elke tapkurk. Na verloop van tijd mag dit verminderd worden tot wekelijks. Het is belangrijk om de kurken steeds verder te onderhouden en te voeden, kurken die te droog worden krimpen immers en verliezen daardoor hun flexibiliteit met lekken en verlies aan nauwkeurigheid tot gevolg. Het beste kurkvet is van het merk “La Tromba”, dit vet kan je met de vinger in precieze hoeveelheid op de kurken aanbrengen.

 

Na het spelen

Het is erg belangrijk om het instrument steeds goed droog te maken. Het mengsel van condensatie en speeksel is schadelijk voor het hout en de polsters van de klarinet. Een klarinet die te weinig schoon gemaakt wordt vertoont al snel vervorming in de boring en de polsters gaan snel verslijten. Door de klarinet steeds met een zachte “doortrek doek” te reinigen (vb. de BG A32), kan je de boring van het instrument zeker niet beschadigen wel in goede originele conditie houden. Klarinetten die in “natte” toestand in het etui worden opgeslagen vertonen na reeds korte tijd verroeste veren, gezwollen en vervormde polsters en eveneens opzwelling van het hout. Belangrijk is ook om na iedere speelbeurt het instrument volledig te demonteren, hierdoor blijven de kurken hun originele dikte behouden. Berg steeds na iedere speelbeurt het instrument volledig gedemonteerd en gereinigd op in zijn originele koffer.

Mechanisch

Op middel lange termijn is laterale of axiale speling op de mechaniek mogelijk. Dit kan te wijten zijn aan verschillende oorzaken:

· Het hout is gezwollen of gekrompen (eerder uitzonderlijk)

· Normale slijtage van het metaal door wrijving

· De manier waarop de klarinettist met het instrument omgaat. (onderhoud)

Om een optimale sluiting en bij gevolg een nauwkeurig spel te hebben is het noodzakelijk dat de polsters op een uiterst precieze manier geplaatst zijn. Zelfs een minimale speling van 0.2mm kan problemen in het spel veroorzaken. Door deze speling zit de polsters niet steeds op het toongat en ontstaan er onnauwkeurigheden bij het spelen.

 

Dit probleem is echter moeilijk zelf aan te pakken, dit is echt specialisten werk. Raadpleeg hiervoor een professional, de vakman reparateur heeft hiervoor allerlei verschillende materialen en technieken om de klep terug precies gemonteerd te krijgen op de puntschroeven.

Je kan deze speling in aanzienlijke mate voorkomen door regelmatig (maandelijks) een druppeltje olie tussen de klep en de pivot (puntschroef) te laten lopen. Hiervoor gebruik je een relatief dikke olie die ontworpen is om wrijving tegen te gaan, de Yamaha key-oil Medium is hiervoor uiterst geschikt. Idealiter is het om de kleppen te demonteren en dan een drupje olie op de puntschroef te laten, echter dit is zonder twijfel een werkje dat niet voor iedereen is weg gelegd, je kan ook het druppeltje langs een fijne naald tussen de pivot en de as laten glijden.

ecopetit.cat-clarinet-wallpaper-1153455.

De Toongaten

Hiervoor is het eveneens noodzakelijk om de kleppen van het instrument te halen.

Maak hiervoor een montageplan, classificeer de schroeven, kleppen en noteer de trekrichting van de naaldveren.

Eenmaal de klep gedemonteerd kan je met een fijn vochtig strookje stof rond een staafje draaien en hiermee rond draaien in het toongat, je zult verbaasd zijn over het vuil die rond het stukje stof komt. Een proper en zuiver toongat is immer erg belangrijk voor een goede klank emissie van het instrument. Het vuil in de toongaten heeft verschillende oorzaken; het speeksel bevat kleine onzuivere deeltjes (kalk, enzymen, enz…) die gaan speelbeurt na speelbeurt opstapelen en vernauwen hierdoor op termijn het toongat. Uiteraard is het ook van belang om steeds met propere handen het instrument te bespelen.

Onderhoud door specialisten

Naast dit noodzakelijk preventief onderhoud is het ook belangrijk om jaarlijks het instrument toe te vertrouwen aan uw vakman reparateur voor een klein onderhoud en ongeveer om de 5 jaar voor een groot onderhoud. Bij een groot onderhoud worden alle vervangbare delen (polsters en kurken) vernieuwd, na zo’n onderhoudsbeurt krijg je je instrument in nagenoeg nieuwe toestand terug. Dit garandeert je verschillende decennia plezier met je favoriete instrument!